PŘÍSPĚVKY V DISKUZI
Křesťanství vs. Pohanství
Některé stránky o pohanství: http://www.rodnavira.cz - http://www.slowianskawiara.pl - http://pohanstvi.net - http://www.slovanstvo.wz.cz - http://www.bohyne.net
aktualizovat
výpis podle času
strom příspěvků
-
Pro Rushwolfa a všechny, které to zajímá
Pro tvou informaci jsem již dočetl Gylfiho oblouznění, ale díky za optání, že se staráš o rozšiřování mích obzorů a vědomostí. Nevím kolik kapitol Edda má, ale je dost možné, že kniha kterou jsem koupil v knihkupectví neobsahuje všechno - nebo mi to alespoň tak připadá, ale v dnešní době by mě to nepřekvapilo, protože se mi zdá, že dnešní knihy obsahují buď jen část něčeho, nebo jen tak o něčem polemizují.
Když chci o něčem diskutovat nebo něco odsoudit, tak nikdy nemám jen povrchní informace a obvykle o všem dlouho uvažuju než si o tom vytvořím názor, takže tvoje jízlivé připomínky netřeba. Poslední dobou mi připadáš docela nafoukaný. To že nesouhlasíš s mími názory ještě neznamená, že bych měl jen povrchní informace nebo v tom neměl moc jasno (to totiž není můj styl). Abych řekl pravdu, tak mě totiž také připadá, že v tom ty nemáš moc jasno, protože pořád mi tu vyprávíš cosi o tom, že Vlčí kult byl jakýsi archaický směr který ctil vlka či vlčí božstvo a předkládáš mi tu posudky a teorie od nějakého studenta religionistiky. Popravdě mě je úplně jedno, zda autor studuje či dokončil obor religionistiky na vysoké, to pro mě není podstatné a už vůbec to není důvod, abych si ohromen "sedl na zadek". Jednak nemáš archeologické důkazy a druhak jsi zapomněl totiž na jednu podstatnou věc: že národy které údajně ctily vlka či vlky totiž patrně ctily i jiná zvířata jako byl například sokol, havran nebo medvěd. Je dosti možné, že ten tvůj Vlčí kult je jen vybájený směr, který ve skutečnosti nebyl samostatný směr, ale jen střípek z mnoha zvířecích kultů které souhrně označujeme jako animatismus. Přestože ses mě tu snažil přesvědčit jakousi zvláštní teologií svého kultu o důležitosti a podstatě vlka, tak i přesto jsem bohůmžel přesvědčen, že vaše společenství si vybralo vlka jen z povrchních pohnutek - prostě jim připadal nejsympatičtější, protože já nechápu proč ostatní divoká zvířata také nedostala prostor v kultu.
Na závěr můžu už jen poznamenat, že jednou z věcí proč mám rád klasické pohanství a proč Vlčí kult mi nepřipadá dost pohanský je pestrost. Ve Vlčím kultu je prostě jen vlk či vlci (nuda), kdežto v klasickém pohanství je široká škála bohů a bohyň, nechybí ani mýtičtí hrdinové, kult předků a víra v duchy, magická místa, posvátné stromy, mytologické bytosti aj. Zkrátka mi Vlčí kult připadá příliš chudý, jednotvárný a nudný, a aby člověk na toto přišel mu bohatě postačí jen povrchní znalosti.
-
RE: Pro Rushwolfa a...
Mafomete, nikde netvrdíme, že vlčí kult byl jediným zvěrným kultem a nebo že se neuctívali souběžně i jiná zvířata, to ale absolutně není překážkou toho, aby byl pro určitý okruh lidí určitý kult primární... to je ale běžná praxe dokonce i u náboženství pozdějších... kdy z nepřeberného množství bohů se určité okruhy lidí zaměřovali (specializovali) téměř výhradně na jedno konkrétní božstvo a jeho kult rozvýjeli a v součsné pohanské praxi to taky není vyjímkou. Krom toho, neházel jsem ti sem Lindino vyjádření proto, protože studovala religionistiku, ale proto, že je to osoba už dlouhou dobu pohanství praktikující a která je všeobecně pohany ale i jinými směry uznávanou osobou a to co řekla podle mě stojí za úvahu, na zadek si před jejími skušenostmi ani vědomostmi sedat nemusíš, ale pak mi nevytýkej, že já si nesednu na prdel z toho že v Eddě je psáno, jak Thora ošálil hloupí obr... Také jsem ti tu Lindu necitoval jako nějaký jediný důkaz či studii. To že vlčí kulty existují a existovaly je religionisty doložený fakt (byť nemusí existovat konkrétní studie) a důkazy existují, jak v podobě mýtů, kultovních předmětů (sošky, malby, etc.) tak i v podobě současých tradičních a existujících kultů vlka, které mohou posloužit jako důkazy pro tzv. srovnávací archeologii. To že ti vlčí kult připadá málo malebný a nudný (asi jsi byl často účstníkem našich obřadů a znáš zevrubně naše bohy i mytologii)... no budiž, tvá praxe, obřady, vyčerpávající rituály, mystéria, sakrální dramata a celý tvůj duchovní život se všemi těmi bohy a hrdiny s kterými jistě naplno praktikuješ je jistě o mnoho zajimavější a pestřejší
A jinak na základě čeho si myslíš, že si lidé vybírají to čemu věří? Ty snad věříš něčemu co ti není sympatické, jen proto, že v to možná mohl věřit nějaký tvůj praprapra... dědeček? To že nechápeš proč zrovna nám se líbí vlk je jako by jsi se ptal Odinisty, proč je mu sympatičtější Odin a ne třeba Haimdal... Víš myslím, že tobě by opravdu trocha té skutečné duchovní praxe prospělo a teď si možná (bohužel pozdě) opravdu uvědomuji jaká je škoda že z "kurzu pohanství" který pořádal Cody a spol. sešlo, páč někomu jako ty by to opravdu prospět mohlo.-
RE: Pro...
Mě připadá, že všechno okecáváš.
Je možná pravda, že netvrdíte, že Vlčí kult byl jediným zvěrným kultem a nebo že se neuctívali souběžně i jiná zvířata, ale buďme realističtí: v tom Vlčím kultu zkrátka není prostor ani čas pro další zvířata. Kdyby někdo z kultu chtěl kromě vlka ctít třeba ještě medvěda, tak se bude jednat o aktivitu jednoho či více lidí, ale nikdy ne celého kultu, protože váš kult se kromě vlka o další zvířata nezajímá - proto se to jmenuje Vlčí kult a ne Zvířecí kult, že.
Názory a studie Lindy jsou zajímavé, hodně to Vlčí kult charakterizuje, nicméně by bylo daleko zajímavější a věrohodnější kdyby ten posudek byl od nezaujatého religionisty, tedy člověka který Vlčí kult netvořil a nestal se jeho součástí. Toť vše.
Jinak obři mi hloupí nepřijdou a k tomu zbytku se asi nemá cenu vyjadřovat, poněvadž tu opět perlíš jízlivé popichování, které hraničí s provokací. Navíc je pro mě velikým překvapením, že člověk který se chce stát pohanem se musí podrobit několikadennímu školení, jehož průběh kvůli roztroušenosti trvá několik týdnů.-
No a to že vlčí kult uctívá Vlka a ne i medvěda je nějaká chyba? to jsem považoval celkem za samozřejmost, ostatně pokud má vlk v sobě veškeré nám blízké archetipy nevím, proč si přidávat nějaké další zvíře... jen abychom vyhověli teoretikům bez praxe, ale zato s vytříbeným vkusem?
Mimochodem, neřekl bych, že náš kult se o další zvířata nezajímá, neuctívá je... to ano, ale typický je pro nás zájem o přírodu jako celek a všechna zvířata bereme jako individuality a bytosti hodné úcty... a vzhledem k tomu že vlk působí jako jakýsi přírodní lékař, je jeho spjatost a návaznost na ostatní zvěř zřejmá a my si jí dobře uvědomujeme a bereme v potaz i v náb. praxi.
Vážně by tě taková studie uspokojila? Což o to, já bych byl za nějakou komplexní studii zaměřenou výhradně na Vlčí kult taky rád. Takhle si zatím člověk musí slepovat dohromady ocintky ze studií jiných náboženských celků a nebo si opatřit nějaké etnografické studie třeba obyvatel mongolska, sibiře a podobně. To ale neznamená, že informace sehnat nelze, jen to stojí více času a námahy...
Ne, samozřejmě že na to aby jsi se stal pohanem nepotřebuješ školení, ale na to aby jsi si udělal představu o reálném "světě" pohanské víry (pakliže sám jsi teprve na začátku všeho) u nás, není od věci... realita totiž bývá mnohdy tomu co se člověk doví z internetu dost jinde a sám by jsi se přesvědčil, jak mnohotvární dokáží být bohové, kteří v literatuře vypadají tak konkrétně a jasně.-
No, já myslela, že mi vypadnou oči z důlků a mozek z hlavy, když jsem mezi vás přišla. A to jsem to předtim měla tak krásně vymyšlený..
Vlastně, když se nad tim zamyslím, tak ne nepodobně tomu, co tu prezentuje Mafomet. Holt člověk míní, bohové mění. Takže, Mafomete, ono občas obyčejné setkání s lidmi ti toho dá víc, než měsíce studia pramenů.
-
a ne všichni to dokázali rozdejchat tak dobře
... hold jak bylo řečeno, nejsme žádné masové hnutí pro každého a selekce musí být důkladná
-
-
Vážně? To říkají křesťanští fanatici o křesťanství také... navíc pohanství není jedotné náboženství, je to směs různých kultů a věrouk... a ty sami o sobě masovou záležitostí být nemusí... a nevidím ani důvod proč by měla... -
To si vážně myslíš, nebo jenom provokuješ? Pohanství, opravdové pohanství a opravdová víra vážně není pro každého. A když se o to snažíš, tak dostaneš ty tuny new age bab, kartáek, sluníčkářů a keců o jediné a opravdové Lásce pro všechny bytosti..
-
-
-
Opět začínáš provokovat - viz. začátek příspěvku. A vlastně o jaké praxi konkrétně mluvíš? Já si myslím, že praxe získaná ve Vlčím kultu a praxe získaná třeba v Rodné víře budou naprosto odlišné.-
to je provokace? No já si myslím, že je to jen adekvátní reakce na tvé absurdní připomínky... a ano, praxe ve Vlčím kultu se logicky od praxe v Rodné víře liší, stejně jako s epraxe Rodné víry liší od praxe Asatru... to je ale snad normální, nebo ne? Opět jeden irelevantní dotaz....
Každopádně osobně pochybuji, že jsi se nějakého obřadu rodné víry někdy zůčastnil... a pokud ano, i tak je to trochu málo na to abys mohl vyvozovat nějaké hlubší závěry...-
Ano, tvé jízlivé poznámky a sarkasmy jsou prvokace. Mluvil jsem o rozdílných praxích, protože Rodnověří je rekonstrukcionalismus, kdežto Vlčí kult myslímže ne.-
ano, vlčí kult není rekonstrukcionalismsus, protože se dále vyvíjí, hledá inspiraci a na základě vizí, vnuknutí a té inspirace víru dále rozvýjí... což mi připadá jako správné... neznamená to ale že ta víra není tradiční, nebo je vymyšlená... jen pouze nezamrzla v žádném konkrétním vývojovém bodě... pokud by nedošlo k přerušení slovanského náboženství, taky by bylo dávno někde jinde, než jak ho prezentuje např. Rodná víra.
každopádně nevím co tím chceš jako říci? Že proto, že nejsme rekonstrukcionalisté a neděláme dopuntíku to samé co (si myslíme že dělali) lidé před stovkou let, že jsme horší?
Pro mě je víra ceta která mě má dovézt k určitému cíli pod vedením bohů... tím že se v půli cesty zastavím a na výzvy od bohů už nebudu reagovat cíle sotva dosáhnu...
-
-
Prakticky budou odlišné. Dva praktici různých pohanských směrů se ti klidně pohádají, který to dělá lépe(a na přesvědčení, že je to nekorektní a nemá se to, které jinak propagují, se ti klíďo vykašlou). Ale naučíš se, jak ta víra vůbec konkrétně funguje. A když budeš obzvlášť dobrej, tak pochopíš, že to jak funguje ta víra, u které ses učil, se dá vztáhnout na to, jak funguje víra všeobecně. A nebudeš pak nebudeš mít potřebu vést žabomyší války o tom, čí směr je lepší a kdo je větší drtikul. (Čímž teď na tebe vážně nenarážim, je to myšleno obecně)
-
-
-
K té jednostranosti Vlčího kultu. Dneska ještě v dost částech Afriky funguje zastřešování vesnice zvířecím totemem, kdy totemové zvíře totálně určuje identitu a mytologický původ nejen jedince, ale celé skupiny. Taky je to jen jedno zvíře a taky je v návaznosti na něj provozován často velmi silný kult s mnoha zákazy a příkazy, dané zvíře se zbožšťuje a je mu prokazována patřičná, i obřadní, úcta. A nikdo se nepozastavuje nad tím, že okolo přece žijí spousty dalších druhů. Toto se nemusí týkat jen celé vesnice, ale i jen určitého vybraného okruhu.
Jak říkáš, Mafomete, Vlčí kult je to proto, že se jedná o uctívání vlka a ne všech zvířat. Tvá poznámka o jednostrannosti je tedy naprosto irelevantní. Lidé v kultu se prostě shodnou, že vlk je pro ně něco víc než ostatní zvířata a tak se rozhodli utvořit skupinu (což je poměrně zjednodušené, já vím, Rushi:o) A nikdo nikomu nebrání uctívat i něco jiného. Teoreticky, kdyby se nakrásně v rámci Vlčího kultu větší skupina lidí dohodla, že chtějí uctívat i třeba sovu, nebo obecně zvířata, tak prostě utvoří paralelní Soví kult nebo Zvěrný kult.
Nějak nechápu, proč ti Vlčí kult tak leží v žaludku. Že to není tvoje cesta je v pohodě. Že nedokážeš pochopit, že to je něčí cesta, to je vcelku tvůj problém. Ale tak buď o něm chceš něco vědět, tak bys měl taky poslouchat, co ti kdo říká, nebo o něm nechceš nic vědět a tak se neptej. Ty se však ptáš a pak jenom neguješ, co ti je odpovězeno..
-
-
-
RE: Pro Rushwolfa a...
a ty výrazy: "dost pohanský", "klasické pohanství" atd. ... no coment hlavně že víš, jak má takové zaručeně správné a čistokrevné pohanství vypadat abys ho mohl propagovat
Hlavně že ti tvá povrchní znalost dovoluje prohlásit, že vlčí kult nemá věci jako posvátná místa, bytosti, duchy atd.
-
-
ale ano zmiňoval... konkrétně o těch svatyních třeba... stačí si to najít v předešlích příspěvcích... (nemluvě o tom, že trocha práce s vyhledávačem a našel bys i jiné věci) ale i pokud bych to nezmínil, nemyslíš, že v tom případě je velmi zavádějící to tvrdit? To že o něčem nevíme neznamená že to není...
-
-
-
Musíte se přihlásit
Pokud chcete do diskuze psát, musíte se přihlásit.
Registrace uživatele - Přihlásit se