PŘÍSPĚVKY V DISKUZI
Chemie, Fyzika & spol.
Máte problém, nějakou otázku, či příspěvek? Přijďte k nám. Ale nechtějte návody na výrobu výbušnin nebo psychotropních látek. Dotazy týkající se chemické olympiády nepiště sem, ale na fórum "Chemická olympiáda" (podsekce tohoto fóra).
aktualizovat
výpis podle času
strom příspěvků
-
Fyzika
Věděl by si s tím někdo rady? :(
Na základě Bohrovy teorie atomu vodíku určete kinetickou, potenciální a celkovou energii atomu vodíku v základním stavu. Jakou energii je třeba atomu vodíku dodat, aby došlo k jeho ionizaci?-
RE: Fyzika
http://cs.wikipedia.org/wiki/Bohr%C5%AFv_model_atomu
Zkus tohle, jsou tam vzorce z kterých lze vycházet.
-
-
Odkysličování destilované vody
Zdravím, chtěl bych se Vás zeptat (konkrétně těch vzdělanějších), jaký jsou dispozice k odkysličování destilky Argonem. V práci čerpáme destilku do pece a potřebujeme zajistit vnitřku pece nulový obsah kyslíku (zkoušky s řízenou oxidací). Nejsem chemik a nikdy jsem neměl chémii rád, ale tohle je pro mě prioritní. :)
Google mě odkazuje na tuto diskusi a nic moc jinýho nevyplivne. Každopádně, můj cíl je vytvořit převařenou a probublanou destilku. Našel jsem, že ji lze probublávat Argonem o čistotě 4,8, otázka ale spočívá v tom, jak ji skladovat. Zda-li na otevřeném vzduchu ihned "nabobtná" a musí se udržovat v neustálý Ar atmosféře. Dík za odpověď.. :)-
RE: Odkysličování...
tu su niektore dostupne metody:
http://en.wikipedia.org/wiki/Degasification
Nemyslim si ze prave pouzite Ar je najoptimalnejsie (a najlacnejsie). Pre skladovanie uz degasovanej vody je ale Ar vhodny. Myslim ale ze na priemyselnej urovni tu nebude vedeit poradit nikto, treba skor kontaktovat nejaku spolocnost, ktora sa tymto zaobera. O ziadnej ale neviem.
-
-
počet elektronů
Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat na jeden příklad,kterému nerozumím (pravděpodobně je velmi lehký,ale já nejsem s fyzikou velká kamarádka :D ).
"Jaký je maximální počet elektronů při obsazení všech orbitalů s hlavním kvantovým číselm 4?" Potřebovala bych vysvětlit hlavně postup....děkuju :)-
RE: počet elektronů
Řešení najdeš spíš v učebnicích chemie. Každý orbital je charakterizován třemi kvantovými čísly, každý elektron je vedle orbitalu, na kterém momentálně existuje, je charakterizován ještě spinem -1/2; +1/2. A protože na orbitalu nemohou existovat dva elektrony se stejným spinem, je max. počet elektronů na orbitalu dva. Orbita je určena hlavním kvabnntovým číslem n - v tomto případě 4. Jednotlivé orbitaly jsou dále určeny vedlejším kvantovým číslem L (značí se malým l, ale tady by se pletlo s jedničkou), které může nabývat hodnot 0 až (n-1), v našem případě tedy 0,1,2 a 3. Vedlejší kkvantové číslo se často nahrazuje písmeny s,p,d,f,g a tak dál. Ale vyšší jak 4 se u prvků neobsazuje, snad jen v excitovaném stavu. A konečně magnetické kvantové číslo m může nabývat hodnot od -L přes 0 do +L. Takže L =0 m=0, jeden orbital. L = 1 - 3 orbitaly p m=-1;0;1. L=2 m = -2;-1;0;1;2 - 5 orbitalů d. L = 3 m = -3;-2;-1;0;1;2;3 - 7 orbitalů f.
V orbitě (slupce) n=4 je tedy 1+3+5+7 = 16 orbitalů. Na každém z nich mohou být až dva elektrony (s různým spinem), celkem tedy 2*16 = 32 elektronů.
-
Něco málo k tématům-všdec,výzkum ník
Vědec je jedinec systematicky usilující o poznání skutečnosti. V užším smyslu se slovo vědec používá pro profesionálního badatele na poli vědy. Důležitým předpokladem pro úspěšné „dělání vědy“ je užívání vědecké metody.
Zdroj : Wikipedia.cz
Výzkumník je jedinec uplatňující v praxi vědecké poznatky se snahou o jejich pozitivní aplikaci.Pozor na negativní výsledek-je to též výsledek!!!!!!!!!
Výzkum lze rozdělit na základní a aplikovaný.Základní se více zaměřuje na účelové a prvotní využití vědeckých poznatků aplikovaný snad není třeba vysvětlovat.
Díky za přečtení -
výpočet z chemické rovnice
Dobrý večer, vůbec si nedokáži poradit s jedním příkladem z chemie, je tady někdo šikovný, kdo by mi pomohl?
94 g 10% roztoku KOH bylo zneutralizováno vypočteným množstvím 8% kyseliny bromovodíkové. Jaká je koncentrace vzniklého roztoku KBr v hmotnostních procentech?
Děkuji všem za případnou pomoc.
-
RE: výpočet z...
Pokud jsou procenta v zadání také hmotnostní, pak reaguje 9.4g KOH s (0.08*hmotnost roztoku HBr)... neuvádíš hmotnost toho roztoku HBr, bez něj to vypočítat nepůjde, ale tak aspoň obecně:
1) podělíš hmotnosti KOH a HBr příslušnými relativními molekulovými hmotnostmi, dostaneš látkové množství
2) KOH a HBr reagují na KBr v poměru 1:1→1, takže vezmeš nižší z těch dvou látkových množství, které bude zároveň rovno látkovému množství vzniklého KBr.
3) vynásobíš toto látkové množství relativní molekulovou hmotností KBr, hodíš výslednou hmotnost do poměru k celkové hmotnosti roztoku a mělo by být hotovo-
RE: výpočet z....
Tak hmotnost roztoku HBr nebyla v zadání uvedena, ale výpočtem mi vyšla 169,5 g. Jinak výsledek by měl vyjít 7,6 % KBr a to mi bohužel nevyšlo.
Nevím, jestli jsem nepochopila vaše vysvětlení, ale prostě mi to nevychází.
I tak ale děkuji za pomoc.
-
RE: výpočet z....
Tak mě napadlo, jestli to "vypočtené množství" nemá znamenat "odpovídající množství", to by se pak dopočítalo přes látkové množství hydroxidu (9.4/tuším 56) ponásobené relativní hmotností HBr (to už z hlavy nevím), tím dostaneš množství samotného HBr, které je potřeba. Jenže máš 8% roztok, takže trojčlenka:
hmotnost samotného HBr (m0) = 0.08
celková hmotnost roztoku HBr (m1) = 1
m1 = (1/0.08)*m0
a zbytek už podle minulého příspěvku-
RE: výpočet z.....
Tak mi to konečně vyšlo!
m1=2 118,75
množství HBr vyšlo 135,999 vynásobeno molekulovou hmotností KBr -> 135,999x119=16 183,881 -> 16 183,881/2 118,75=7,6
Doufám, že jsem to pochopila správně, když už to tedy konečně vyšlo.
Děkuju hrozně moc za pomoc!
-
RE: výpočet z.....
Přiznám se, že se v tom ani trochu nevyznám:D
Prostě látkové množství u všeho zúčastněného je 0.168, takže HBr je potřeba 0.168*81=13.61g, takže 8% roztoku je potřeba (1/0.08)*13.61=170g.
Celková hmotnost roztoku: 94+170=264g
KBr: vzniká 0.168*119=20g
w(KBr)=20/264=0.076 (*100=7.6%)
Zajímavé je, že ve tvém výpočtu figurují úplně jiná čísla, ale vedou na podobný výsledek, kdybych se v tom vyznalo lépe, možná bych přišlo na to, jestli je to náhoda, nebo alternativní způsob řešení
-
-
-
-
Musíte se přihlásit
Pokud chcete do diskuze psát, musíte se přihlásit.

Satelity a satelitní příjem