Přihlášení:

Registrace | Přihlášení | Seznam

PŘÍSPĚVKY V DISKUZI

ikonka diskuze

Horsemanship - Přirozená komunikace

Nepište sem offtopicy,než se na něco zeptáte ze začátků tak si trochu listněte zpátky a taky se neptejte jestli se můžete přidat.A upozorňuju že tohle fórum opravdu NENÍ INZERCE !!

aktualizovat   výpis podle času   strom příspěvků

Skok na začátek Skok na novější Skok na starší Skok na konec
  • vercaholikova vercaholikova - 26.04.13 20:53:08

nas.aná kobyla
    Asi hloupý dotaz: Co s permanentně nas.aným koněm? dneska mi kobylka už fakt naštvala. Nedávno jsem měla jet ven s jednou holčičkou a a kobylu jsem chytala hodinu, přitom tohle naposled dělala tak před 2ma 3ma rokama, potom vyjíždka (o 3 lidech) probíhala celkem v klídku, ale na poslední louce směrem k domovu to ona kobylka pod holčičkou sbalila domů + i druhý kůň, jen já tam zůstala stát s 3tím koníkem, nejmladší a údajně nejhorší kobylou. Domů jsem došly v klídku krokem. Každopádně den na to jsem jela ven se známou ona jela na té mé zlobivce a taky jí to asi v půlce vyjížďky sbalila tryskem domu, já musela slézt a jít za nima. A dneska sem na ni konečně chtěla jezdit já, ale kvůli vedru jsem jí nechala jen na volno proběhnout po jízdárně a párkrát skočit na volno. Poté jsem chtěla bez sedla se jen svést k ohradám a kobyla se rozlítla jak magor, naznačovala vyhazování a prostě zlobila jak blázen. Vůbec nevím co s ní, je pořád nervní a naštvaná, nic jí nebaví a jako mě neuteče, ale taky protože se s ní jedina poperu, ale já se s ní nechci pořád přetahovat, nemáte nějakou radu jak jí zklidnit? ještě když nejsem jedinej jezdec? (myslím, že to je asi největší problém)
    Jo a je normální, že občas při cvalu (i bez jezdce) dělá jako by "hm hm hm" do kroku?
    Předem moc díky za jakoukoli odpověď

• Mia.angel Mia.angel - 27.04.13 13:18:31

RE: nas.aná kobyla
      Proste zkousi, kdyz ji vic lidi nezvladlo a ona na to prisla tak toho bude vyuzivat...
      Moje kobca ma taky nekdy naladu na zabiti. Jednou to se mnou venku balila, tak jsem ji vzala do mokreho pole, bylo hluboke, propadala se nad spenky, ale dal se hnala jako blazen, kdyz jsme dosly k hodne promacenemu mistu chtela jsem ji zpomalit, ale nereagovala, zapadla po kolena, nepovolila a hnala dal. Zpocena jak prase, nasrata ona i ja. Nekolikrat se me po ceste snazila sundat, a to celkem brutalne. Ale jelikoz na ni jezdim je ja tak jsem si ji vzala parkrat ze zeme, na lonzi a dalsi projizdku byla v pohode. Oni proste nekdy maji jalove dny.
      Ale adi neni dobre aby na ni jezdil clovek, ktery ji nezvladne, protoze to ji v tomhle chovani bude jen podporovat. To huceni ve cvalu, bud muze hekat namahou, nastvanim, nebo se proste uvolnuje...

• atmela atmela - 27.04.13 18:15:08

RE: nas.aná kobyla
      jak dlouho je takhle "permanentně nas.aná"? Celý poslední rok? Nezměnili jste něco - sedlo? Nejezdí na ní bez tvého dohledu někdo nový, kdo předtím nejezdil? Jestli utíká jen z vyjížďky domů, naznačuje vyhazování, může ji něco bolet (to by naznačovalo i to vzdychání ve cvalu možná) a tak se prostě toho chce zbavit.
      Zkusila bych změnit na zkoušku sedlo a hlavně si na ni sednout, protože tak to nejlíp poznáš, co přesně je spouštěč nežádoucího chování. Praní se s koněm podle mě nic neřeší, měl by být alespoň jeden člověk, se kterým bude kobyla v pohodě. Jestli se s ní pereš i ty, tak je někde něco špatně. Dle mého.

• vercaholikova vercaholikova - 28.04.13 15:55:54

RE: nas.aná...
        Sedlo se menilo, ale dre, vracime se k normalu, jinak nasrana je tak mesic, ani ne, ale heka tak rok dva

• vercaholikova vercaholikova - 28.04.13 15:57:34

Jo a se mnou de v pohode, ale obcas to na me taky zkusi, to se "servem" a pak zase zahodim oteze a dem vklidecku dal, kdyz zjisti, ze me neutece, ale proste me mrzi, ze je to ted caste ji nez driv

• atmela atmela - 28.04.13 20:38:22

no ono to tím sedlem klidně mohlo začít a když zjistila, že jí to u někoho projde... tak zkouší i na tebe... holt trpělivost. A možná bych se nebála nějaké masáže... byť třeba i svépomocí. Jestli je naštvaná jen tak krátce, tak to může být prostě tou rychlou změnou teploty - je jí vedro, není zvyklá na delší procházky, pokud jste nejezdily tolik, jako teď, svědí ji línající pokožka a začínají lítat lítací potvory... ptáci řvou... svítíčko sluní... kdo by nebyl nas.anej, že:-)) zkus počkat, třeba se vrátí zase do normálu:-)

• vercaholikova vercaholikova - 28.04.13 21:39:32

to mě vůbec nenapadlo, jinak zátěž máme i přes zimu, ale to vedro no, snažím se jí po tom nějak sprvhovat a chladit repelentujem jak magoři... snad to bude fajn :)

• karel.kavka@email.cz karel.kavka@email.cz - 13.06.13 11:40:21

Tak to jsem netušil, že vůbec tohle probíhá :) Komunikace mez koníčky :) Já komunikuji denně jen po různých datových a hlasových sítí a využívám služeb http://www.99maxprogres.cz/ Takže tak, no..chtěl bych být občas blíž přírodě ;-)

• Tynklovas Tynklovas - 19.03.13 16:29:08

nedůvěra v boxe
    docela ráda bych probrala chování mlaďošky v boxe, začíná si pomalu zvykat, ve výběhu za mnou dojde, ale jde mi o manipulaci v boxe. Většinou dělá strašný cavyky při ranním a večerním krmení. Ještě není zažraná, o žrádlo musela zřejmě bojovat s kobylou co s ní byla ustájená předtím. Jako doufám že se to časem zlepší. Takže dojdu s kýblama, počkám až se holky seřadí na svoje místa, abych dala kýbl mladé tak musím vlézt do boxu, samozřejmě se cpe na dveře, zašklíbená, jakýkoliv můj rychlejší pohyb sebou cukne a nejlíp se otočí prdelkou na mě. Kýbl místo toho aby vklidu žrala tak ho honí po celým boxe, u sena taky nevydrží a popobíhá. To stejný u večerního krmení, je to docela nepříjemný, protože chodím vybírat z kopyt oboum kobylákům případně zavřít dveře a dolít vodu.Vyloženě jako by z pohybu měla strach. Chytit a připnout na vodítko je taky kdo z koho je rychlejší. Vodítko už začíná chápat, ikdyž ze začátku okolo mě se snaží tancovat. Jak by jste na to šly vy, fyzickému trestání bych se prozatím vyhla, max dostavá pleskanec po hubě když okřiknutí nepomůže a vykousne. :-)

• Misslhotus Misslhotus - 19.03.13 16:58:11

RE: nedůvěra v boxe
      Otázkou je, co přesně ti vadí. Znám x koní který u jídla dělaj bordel, vyhazujou ho ven a obecně s nim zloběj... Jinak bejvají OK. To chování v boxe při jídle a vystrkávání člověka, tam bych já osobně hledala problém v respektu. Kůň se může tvářit, že máte vztah vyřešenej, ale jak jde o žvanec, tak vyplívaj na povrch drobnosti, který dořešený nejsou a z toho pak vznikají zlozvyky v boxech. Já osobně nerada chodím do boxu k jakýmukoliv koni, kterej tam má žrádlo - a to včetně těch svejch... Prostě to jejich žrádlo považuju za něco soukromýho a nechávám jim u toho klid.

Tvůj problém bych asi řešila řešením problémovejch situací žrádlo+box samostatně. Tedy, vyřešit si to s ní v boxe bez žrádla a pak vyřešit žraní zvlášť - třeba venku na úvazu :o)

• Mia.angel Mia.angel - 20.03.13 11:33:23

Jde o dlouhodobou věc... Co ji zkusit na krmení uvázat? Znala jsem koníka, co i v 15letech dělal u krmení bordel, nebyl zlý, ale žrádlo bylo žrádlo a to se pak šklebil a naznačoval zadkem kopance...

• Tynklovas Tynklovas - 20.03.13 13:02:21

RE: nedůvěra v...
        ono jak jsem včera vyzkoušela tak to není jenom u žrádla, je nějaká splašená pořád, nedůvěra vůči člověku to bude řádná, o nějakém respektu od ní si nechávám zatím jen zdát, to bude snad taky časem. ono se dost u ní asi odrazilo to že byla dlouho v chlívku, něco jako klaustrofobie nebo jak to popsat. Já jsem si s tím prošla už u mojí staré kobyly, to byl ten stejný případ, taky život v boxu s nic moc jídlem, po roce je to o dost lepší ,pravidelné vydatné krmení pomohlo, že neutočí při krmení, na vidle se senem se nesnaží napchnout a jde ji odehnat od kyblíku nebo sáčku co nesu aniž by se o něco pokusila, ono to bude asi chtít u mladé taky hromadu času. Včera jí seděl kocour na boxe, chudák se nemohla nažrat, bubák no. :-))

• atmela atmela - 20.03.13 21:12:27

RE: nedůvěra v....
          na splašenost platí jen rutina rutina rutina - kůň se může spolehnout, že věci budou tak, jak je zvyklý. To je hrozný zklidňovák. Ale chvíli to trvá, než to pozná. Když je kůň jistý v kramflecích, dá se pracovat na další sebedůvěře (samostatná práce ze země, sebedůvěra pod sedlem, chození v samotě/ze špice, trénování "bubáků", odvahy v terénu)

• Mia.angel Mia.angel - 21.03.13 08:48:37

Pokud doted nebyla zvykla na bezne zachazeni apod. tak jak pise atmela, zvykat kazdy den na vse. Neber ohledy na to, ze se chova jinak, chovej se k ni jako k ostatnim. Urcite si pred ni davas pozor na prudke pohyby atd. ale me se osvedcilo ze jsem se proste chovala jako normalne, konik se sice hodne cukal, ale za par dni si zvykl a to rychleji nez kdyz jsem na nej brala ohledy... S tim krmenim co nekdo radil, ze ji nemas dat dokud se bude sklabit nevim, rekla bych ze bude spis porad vic a vic nasrana...
          Jestli ti dela bordel v boxu dej ji na voditko a bud tam s ni drbej ji, hod ji nejakou naminu a jen kdyz se bude chtit otocit pritahni si ji a zas ji povol, proste at pozna, ze v boxu i venku jsi kamos...

• atmela atmela - 21.03.13 17:11:26

to jsem taky radila já:-) a neříkám, že to bude fungovat, jen je to něco, co dělám já. Dokud se se mnou kůň přetahuje, nebudu si komplikovat situaci ještě jídlem. Nejprv se musí soustředit na mě a pak teprv dostane jídlo. Nakonec by to šlo klidně i udělat tak, že dostane papu až za odměnu, že udělá nějaký cvik.

• atmela atmela - 20.03.13 21:10:12

jak píšeš, vlastně sis odpověděla sama - on to bude komplexnější problém. Jak je kobylka u tebe dlouho? Tak čtvrt roku, ne? Zpravidla, co mám tak odpozorované,když je pravidelný režim, si kůň zvykne na nové prostředí dejme tomu za půl roku. Když je nepravidelný režim (pracuje se pokaždé jiné dny v týdnu, střídají se lidé, střídá se krmení, nechodí se do výběhu každý den atd.), tak ještě mnohem déle.
      Pochopila jsem, že krmíš oba koně v jednom prostoru - to bych je na to krmení opravdu uvazovala. Už jen pro to, aby si prostě zvykli stát uvázaní na místě, k tomu žrádlo moc pomůže. Chce to pevnou rutinu a počkat si, až se srovná.

Měli jsme huculoaraba ze štontu. Rok dělal přes noc v boxe v pilinách lonžovací kolečko po obvodu a bílé piliny byly přes noc černé, samozřejmě jsme nemuseli místovat, vše bylo dokonale rozšmelcované a promísené...

S tím točením zadkem a šklebením - moje rada: nedej jí žrádlo, dokud se nezatváří rozumně. Jen co pochopí, co po ní chceš, tak důsledně vyžaduj, aby se na tebe při podávání krmení vůbec nešklebila a zadkem neotáčela, ani nohu na tvé straně nezvedla. Na tom se pak dá stavět - můžeš ji u žraní začít otlapkávat, učit ji běžné obstarávání vč. čištění kopyt, braní ocasu do ruky, mytí mezi zadníma nohama, sahání na uši atd. Na tehnle individuální přístup by bylo nejlepší krmit ty koně odděleně, aby nebyla nervní, že "ta druhá už jídlo má" a nebo té vychované dávat krmení jako druhé...

Měla by se naučit hned od začátku za každou cenu uhnout, když chceš projít nebo když zatlačíš. Jestli jsi to od začátku velice pečlivě a důsledně nevyžadovala, těžko se tahle pozice získává, koně totiž vědí, jak je to důležité.

• Tynklovas Tynklovas - 21.03.13 11:55:10

RE: nedůvěra v...
        od tuším 2.3. ji mám, s tím podáním krmení je to spíše ráno,večer pouštím už k připraveným kýblům, ráno první dostane jedna pak do asi dvaceti sekund mladá, když to přehodím tak budu mít ten samý problém u té staré. box mají společný ale mezi něma do 3/4 délky přepažení , tzv.kousátko. Žrádlo dokud se neuklidní to se mi neosvědčilo u staré, ony jsou trochu přes kopírák, podle mě se by to mohlo srovnat právě tou rutinou a pravidelným krmením a klidem při krmení. Včera to bylo lepší, nelezla jsem jim pro vodu přes box, mladá se zavrtala do kýblu a vklidu snědla, jenom zezačátku byla nervozní. Navzájem si do žraní nelezou, Lus jak si stoupne ke svýmu tak dokud nesní tak stojí. hromádek sena mají nekolik v boxe takže se podělí. Zatím mladé teda budu nechávat klid na jídlo, otlapkání dělat zvlášt to si totiž nechá říct.

• atmela atmela - 21.03.13 17:13:29

no vidíš, takže vlastně žádný problém nemáš:-)) stejně ti nikdo nemůže poradit tak, jak si poradíš sama, když máš ty koně doma a něco málo o tom víš. Jak pravíš, měla jsi už jednu problémovou, takže budeš určo nejlíp vědět, jak na tuhle:-) ale víc názorů nikdy neuškodí, to je fakt

• Tynklovas Tynklovas - 30.03.13 10:55:30

no to máš pravdu, podle mě je dost problém to vodítko, ona se ho prostě bojí jak čert kříže. začla jsem čistit kopýtka bez vodítka a je to o dost lepší. Nožky už dává pěkně.

• Kassiopeass Kassiopeass - 05.03.13 07:11:37

DVD a knihy
    Jaké znáte DVD a knihy o přir. komunikaci a které mi doporučíte?

• Mia.angel Mia.angel - 16.03.13 08:22:25

RE: DVD a knihy
      Tak knizky urcite z vydavatelstvi Harmony, od Boranka: Zarikavaci koni, Horsemanship, Za hlasem ztracenych koni i kdyz to je spis pribeh o Bucku Brannamanovi, V harmonii s konem od Raye Hunta, slaboucka knizecka, ale obsah je velmi dobry. Pak ne sic primo prirozena komunikace, ale kniha Richarda Maxwella Vycvik mladeho kone je dost dobra, pak Kone, prace ze zeme od Lesley Bayleyove, Vycvik koni podle Bey Borell, Prvni kroky pod sedlem od Nathalie Penquit.
      NA DVD kiukni u Boranka, ten distribuuje vsechny tyhle placky u nas, mam Obe oci, ale je to jejich prvni vytvor, takze to brat trochu s rezervou. Pak mam Martin Black - Zaznam kurzu jsou v tom 3DVD a je tam opravdu hodne prace a lecos se da odkoukat. A pak nejvic dopoeucuju DVD od Bucka Brannamana vsechny, ty jsou velice pekne, hodne prace, vysvetleni, motivace a inspirace. Snad jsem ti trochu pomohla :-))

• SafarikovaG SafarikovaG - 31.03.13 12:01:07

Knih je spousta, od Bucka Brannamana, Jízda na vlně, Tanec s černým koněm... A DVD- sama jsem jich moc neviděla, ale co rozhodně nedoporučuju, je Bořánek...

• angel.megy angel.megy - 31.03.13 17:10:50

Bořánkova kniha nedává moc představu o přirozené komunikaci. Je doscela filozofická. Za to jeho články v Horsemanovi jsou pěkně konkrétní. A nejlepší je stejně si ho poslechnout na kurzu. Dal mi inspiraci na několik měsíců :))

• Mia.angel Mia.angel - 13.04.13 11:18:42

vsak jsem psala, ze DVD od Boranka je treba brat s rezervou, i on sam o nem rekl ze s nim neni spokojeny a chce udelat jine...

Skok na začátek Skok na novější Skok na starší Skok na konec

Musíte se přihlásit

Pokud chcete do diskuze psát, musíte se přihlásit.

Registrace uživatele - Přihlásit se